Etkinlik Profesyonellerinin Piyasa Değeri - Event4.0 | 4. Nesil Etkinlikler, Trend ve Gelişim Portalım

YENİ ÇIKANLAR

13 Şubat 2021 Cumartesi

Etkinlik Profesyonellerinin Piyasa Değeri

Sosyo-Kurumsal Bir Deney 

Bu yazı olumlu ya da olumsuz eleştiri alabilir, hatta pek çok kişinin hoşuna da gitmeyebilir. Fakat tartışmaya açık bir konu olduğu, ya da en azından üzerinde düşünmemiz ve düşündürmemiz gereken bir konu olduğu aşikar. Herkesin bakış açısına saygılı olmayı, her geçen yaşımızda biraz daha öğreniyor ve ufak tebessümlerle her gün biraz daha kendimizi geliştiriyoruz. Olumlu, olumsuz yorum ve eleştirilerinizi güzel kahvelerin eşliğinde paylaşabilmek, fikirlerimizi tartışabilmek adına cumartesiye bu blogla giriyorum.

Haftada bir saatimi genel piyasayı takip edebilmek adına Linkedin'deki iş ilanlarına bakmaya ayırıyorum. Tabii ki her firma Linkedin üzerinden ilan vermese de hangi oranda hangi sektör güncel olarak personel arayışında ve kişilerde ne özellikler aranıyor konusunda çok güzel fikir edinebiliyor insan. 

Yeni gördüğüm bir ilanı konu edineceğim. Üzerine sayfalarca yazılabilir ama kahve eşliği tadında kısa bir sosyal / kurumsal deney yapmak ve sizle paylaşmak istedim. İlanı aşağılarda eleştiri amaçlı ele alacağım fakat daha önce etkinlik sektörü çalışanları olarak kim olduğumuzu bazen kendimize hatırlatmak gerektiğini düşünüyorum.

Etkinlik Çalışanları Kimdir? Etkinlik Çalışanlarının Yetkinliği Nelerdir?

Çok Yönlü Çalışanlar


Uzun süre boyunca bu kadar farklı sektörlerden, oldukça fazla sayıda karar mercii ile muhattap olmak bize uzun vadede -eğer biraz da gözlem ve gelişim yönünüz açıksa- çoğu kişide bulunmayan bir bakış açısı sağlıyor. 

Bilişim, Finans, Enerji, Sanayi, Otomotiv, İlaç, FMCG, Kimya, Devlet Kurumları vb. sıralayabileceğimiz pek çok sektörde; müşteri hacmi ve şirket kültürüne göre  IK Yöneticileri, Kurumsal İletişim Yöneticileri, Satın Alma Yöneticileri, İş Birimi Yöneticileri, Etkinlik Yöneticileri gibi uzman pek çok farklı kişiyle iletişim kuruyoruz. Tabi bu iletişimi biraz açmak gerekirse;

  • Bilirkişi olarak müşterilerimizi yönlendirmek adına mecburen,  karşımızdakinden daha satın almacı, daha satışçı, daha kurumsal iletişim yöneticisi, daha IK'cı, daha Halka İlişkiler Yöneticisi, daha AR-GE'ci ya da daha eğitmen vb. gibi daha sıralayabileceğimiz pek çok özelliğimiz olması gerekiyor.  
  • Etkinlik esnasında ise tüm tedarikçilerimizi kontrol edebilmek adına yeri gelince hepsinden daha otelci, rehber, menajer, teknoloji uzmanı, reklamcı, hikaye tasarımcısı, moderatör ve bazen de hiç bilmediğiniz bir otomobilin fren diskinin özelliklerini hatim edecek kadar ürün uzmanı, hepsinden de önemlisi insan sarrafı  olmamız gerekiyor. Bu liste çalıştığınız etkinlik firmasının müşteri portföyüne göre artı eksi değişecektir tabi. 

Peki son olarak ilgili iş ilanına geçmeden önce sorulması gereken sorular bence şunlar olmalı: 

  • Yukarıda anlattığım şekilde ''bu işi hakkıyla yapan ve bu özelliklere sahip çalışanları olan'' ortalama 50 firmada belki de max. 500 kişiyiz. Koca Türkiye'de bir fakülte popülasyonu bile değil aslında. Normal sezonda 24 saat işsiz kalmayacak olan gerçek bir etkinlik profesyoneli, peki pandemi sonrası işsizlik ve kısa çalışma ödenekleri bittiğinde, işten çıkarmalar başladığında ne yapacak? Neredeyse şirketler yarı yarıya personel çıkartacak ve işsiz kalacak olan 500'ün yarısı 250 kişi piyasada hangi etkinlik firmasında değil 24 saat, beki de 24 gün, 24 ayda nasıl iş bulabilecek?
  • Bu 250 kişi etkinlik firmalarından bir süre umudunu kesmesi gerektiği için ve piyasada aslında biraz yönlendirme ile rahatça yapabilecekleri kurumsal iletişim vb. gibi bölümlere başvurmak istediğinde iş alımından yetkili olan kişiler, IK profesyonelleri bu çok yönlü etkinlik profesyonellerinin özelliklerini yeterince bilecek midir?  Yoksa hepimizin tahmin edeceği gibi ''bu aday etkinlik profesyoneli zaten, bu poziyona neden başvurmuş'' deyip direk eliyorlar mı ?  

  • Piyasadaki çalışan çoğu kişinin, gerçek etkinlik profesyonellerinin bu özelliklerinin farkında olmaması, onların mı yoksa öz eleştiri yapmamız gerekirse ''güler yüzlü ve sorgusuz sualsiz müşteri memnuniyeti'' ni yanlış yöne çekerek bizim kendimizi yeterince bilirkişi olarak konumlandıramamamızdan mı kaynaklanıyor?

Gelelim sosyo-kurumsal deneyimize.

İş ilanı nasıl verilme(me)lidir?  Gitgide artan çok yönlü kişilik özellikleri aranan iş ilanlarında,  etkinlik profesyonellerinin şansı nedir? Aranan eğitim kökeni ve bakış açısı iş ilanlarında ne kadar doğru? İşverenler doğru kategorileri ve doğru arama filtrelerini kullanıyorlar mı?

Doğru Filtreleme


Konu olan ilana gelecek olursak,  **** adlı firmanın gördüğüm ''Kurumsal İletişim Yöneticisi'' ilanını ve etkinlik profesyonellerinin sahip olduğu özellikler ne kadar eşleştiğini, fakat aranan kişiler arasında bile olmamasını, iş arama ilanlarını verenlerin bir kısmının bizlerden ne kadar bihaber olduğunu ele alacağım.  

İlan yayınlanalı 2 gün olmuş ve 100den az başvuru gözüküyor ki bu da şu işsizlik döneminde ne kadar az başvuru aldığı da ilanın yanlış noktalarını gözler önüne seriyor. Şimdi çok yönlü yetenekleri olan biz etkinlik profesyonelleri olarak hem bir çalışan hem de IK'cı yaklaşımından bu ilanı ele alalım. 

Aşağıdaki özelliklerde de görebileceğiniz üzere istenilen Kurumsal İletişim Yöneticisi özelliklerini turuncu yazı ile ve yanlarına da uzun yıllardır pek çok farklı firmada, pek çok farklı kurumsal müşteriyi gözlemleyen birisi olarak yorumlarımı ekliyorum.

  • Planlama ve organizasyon yeteneği güçlü olan, Yurt içi ve yurt dışı seyahat engeli bulunmayan, Dinamik çalışma ortamına ve esnek çalışma saatlerine uyum sağlayabilen, Erkek adaylar için askerlik görevini tamamlamış veya muaf gibi özellikleri geçiyorum.
  • Kurumsal İletişim veya Halkla ilişkiler min. 5 yıl yöneticilik tecrübesi, (Bu da sağlıklı ve yetkin bir yönetici haline gelmeden önce min. 7 yıllık tecrübe gerektirdiğini düşünürsek toplamda min. 12 yıllık kurumsal tecrübe demektir)
  • Üniversitelerin İletişim, Halkla İlişkiler, Reklamcılık veya ilgili bölümlerinden en az lisans derecesine sahip olan (Buradaki özelliklere en yatkın olan kesim Turizm İşletmeciliği mezunlarıdır fakat istenilen eğitimler arasında yer bile almıyor maalesef)
  • Çok iyi seviyesinde İngilizce bilen (Eminim bu ilanı Türkçe yazan yetkilinin de Türkiye'deki herkes gibi İngilizcesi advanced seviyesindedir. *)  
  • MS Office programlarına hakim, sunum ve raporlama becerilerine sahip olan (MS Office zaten hepimizin hayatında olmazsa olmazı, fakat sunumu MS Powerpoint ile, raporlamayı MS Word, Excel ile aynı kefeye koymak ise oldukça kaliteli bir kriter bildiğiniz üzere. Sunum yeteneği, rapor, analiz, yorumlama gibi beceri isteyenler konuların derinliğini MS office ile yanyana yazma cesareti de ayrı bir tartışma konusu. *)
  • Yurt içi ve yurt dışı fuar ve organizasyon süreçlerinde deneyim sahibi (Bildiğiniz üzere istenen özelliği Halkla İlişkiler, Kurumsal İletişim eğitimi olan herkes aynı biz Turizm eğitim ve kurumsal kökenli çalışanlar gibi hayatları yurt dışı fuar / organizasyonlarda geçiyor. * ) 
  • Tercihen **** sanayii ve havacılık sektörlerinde deneyimli olan (Bildiğiniz gibi Halkla İlişkiler ve Kurumsal İletişimcilerin çoğunun hayatı havacılık sektörü ile bağlantılı aynı Turizm kökenli bizler gibi. *)
  • Yüksek teknoloji geliştirme odaklı faaliyetler yürüten firmamıza uygun olarak yenilikçi bakış açısına sahip “Kurumsal İletişim Yöneticisi” aranmaktadır. (Teknoloji dediğimiz kavram; bir işin daha kolay yapılabilmesini sağlayan araç, gereç, mentalite ve deneyimlerin harmanlanması ve bu kavramların en sistemli şekilde işler hale getirilmesi değil midir? Teknolojinin bence tanımı bu şekildedir. İstenen yetkinlikteki çalışanların işini teknoloji ve doğru yönetim ile kolaylaştırmak yerine bu kadar zorluğu ve farklılığı tek bir insana yıkmak, ilan verenlerin de bunu sağlıklı bulması normal midir? Yenilikçi bakış açısına gelecek olursak da, doğru ilan yeteneğine sahip yenilikçi bakış açısına sahip IK yöneticisi ve onun onay aldığı üst mercii personel için de ilan eklemesi gerekir bence)
  • Kurumun marka imajını, kurumsal kimlik ve itibar yönetimi çalışmalarını yürütmek (ilgili poziyon için belki de en doğru ve ilk başta olması gereken madde)
  • Sosyal medya stratejisi oluşturmak, paylaşımlarla ilgili görsel tasarım süreçlerini yönetmek ve kamuoyu nezdinde iletişim çalışmaları yapmak. Basılı ve dijital medyada yer alacak reklamlar ve ilanlar gibi dış iletişim konulu tasarımların hazırlanması ve yayınlanması süreçlerini yönetmek  (Bildiğiniz üzere her min. 5 yıl yöneticilik tecrübesi olan, 12 yıllık sektör çalışanı yöneticiler tasarım, reklam, basılı yayınları kendisi yazar çizer. .*.    Düşünmeden edemiyor insan, yöneticilik tecrübesi olan kişileri aramanın en önemli sebebi doğru takım yönetimi, doğru iş dağılımı ve koordinasyonu yapan kişileri almaktır. Bu yetkinlikte olan kişiler her işi kendisi yapacak ise neden bu ilana başvursunlar? Bu ilanı veren yetkili bu kadar yetkin kişinin kendisinin tüm işi yapmasını sağlıklı buluyor mu ve bu ilanı veren yetkili kişileri işe alan üst merci yetkililer bu duruma farklı bir yorum dahi yapmıyor mu?) 
  • Kurum içi organizasyonları yürütmek, Kurum dışı etkinlikler ve organizasyonların katılım planlarını ve dekorasyon, yerleşim planı, katalog vb. hazırlıklarını yapmak (Bunları da ajans ile değil kendisi yapmalı mutlaka tabi ve etkinlikçi yerine diğer eğitim bölümlerinden mezun kişiler olmalı. *)
  • Organizasyon ve iletişime dayalı harcamaların bütçe süreçlerini yürütmek ve yönetim kuruluna raporlamak (Kalan zamanında satın almaya da biraz bakar, etkinlik profesyonellerinin işini de yapabildiği kadar yapar. *)
  • Üst düzey heyetler ve tüm misafir ağırlama süreçlerini yönetmek (Misafirperverlik kültürümüzün olmazsa olmazı*)
  • Pazarlama departmanıyla işbirliği içerisinde organizasyonları yürütmek (Bu etkinlik profesyonellerinin işi değil, diğer çalışanların işi bildiğiniz üzere*)
  • **** Sanayi gündemini yakından takip etmek (Kalan 2 saatlik boş zamanı da sektörel araştırmaya harcayarak AR-GE'nin ucundan tutması gerekir*)
  • ****/İstanbul lokasyonunda çalışma engeli bulunmayan  (Yukarıdaki tüm aranan özellikleri yani 4-5 kişilik kendi alanında tam yetkin kişinin işini tek başına yapacak olan Türkiye'nin kurumsal hayattaki top 5 kişisinden birisini arayıp İstanbul'un İstanbul olmayan top 5 lokasyonunun birisinde iş imkanı sağlaması ise kişisel huzuru sağlayacaktır. *) 

* belirtilen yorumlar tahmin edeceğiniz üzere mizansen içerir.

**** Firmayı afişe ve rencide etmemek adına adı ve sektörü belirtilmemiştir.


Sonuç ve Etkinlik Profesyonellerinin Piyasa Değeri

İlanların yanlarına biraz mizah ile yorumlarımı eklemeye çalıştım fakat yazımın sonuna gelecek olursak yaptığımız iş gereği yukarıdakilerin hepsini ve birçok zaman 4-5 kişilik farklı kişinin yaptığı işi bir arada yaptığımızı bilen biliyor. Sadece kendimizi yukarıdaki gibi tanımlamıyor ve konumlandırmıyoruz. Bizi tanıyanlar da genelde sadece doğru kurumsal bakış açısına sahip, bizlerle dirsek temasında çalışan hakkını veren vizyoner müşterilerimiz. Fakat ''piyasa'' kelimesinin kullanmamdaki amaç tabii ki, ''piyasa'' genel bir terim ve çok derin bir havuz olduğu için yukarıdaki gibi örnekler maalesef ülkemizde çok fazla. 

Yanlış anlaşılmaya mahal vermemek adına çalıştığım kurum ve işimden memnun olmam, iş aramamam ve arasam da zaten böyle bir ilana tenezzül dahi etmeyeceğime rağmen sosyal/kurumsal bir deney amaçlı bu ilana Linkedin üzerinden başvurduğumu belirtmekte fayda var. Bakalım Linkedin üzerinden ilan veren yetkili kişiler istendiği kadar araştırmacılığı kendileri de yapıyor ve kurumsal açıdan bizi inceleyerek, Linkedin'de paylaştığım bu yazıyı ya da profilimi inceliyor mu? 

Yoksa yukarıda yazdığım gibi '''bu aday etkinlik profesyoneli zaten, bu poziyona neden başvurmuş''' diyerek direk eleyecek mi?  Ya da beni arayıp dönüşleri için ben kendilerine küçük bir teşekkür fakat red cevabım sonrası telefonu kapatacak mıyız? 

Belki de arama havuzunu aslında farklı yetenekleri olan geniş kitleye yaymak yerine, eğitim kökeninde sadece İletişim ve Halka İlişkiler bölümü mezunlarını aramaya devam edip, bu ilanı senede bir yayınlamaya devam ederler :)

Aslında vizyonu çok da uzakta aramamak gerekir. Dünyanın en vizyoner, futurist lideri ile aynı milletten olmanın verdiği gururla hatırlatmak isterim ki Mustafa Kemal Atatürk meşhur sözünde sporcular için verdiği örnekte bile kişinin güçlü fiziki yönlerine değil onu geliştirecek özelliklere dikkat çekmiştir. Gerçek motivasyona, liderliğe ve başarıya yönlendirir, kişileri buna göre değerlendirirdi.

Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim. Mustafa Kemal Atatürk
Mustafa Kemal Atatürk

 

Sizlere her alana bakışında O'nun kadar vizyoner bir bakış açısına sahip işverenler ve zeki, çevik, ahlaklı çalışmalarınızla hak ettiğiniz güzel işler dilerim sevgili dostlar. 

3 yorum:

  1. Tespitler cok yerinde tebrik ederim

    YanıtlaSil
  2. Öncelikle kalemine sağlık sevgili Bora. Tek bir cümle ile yorumumu bırakmadan geçmek istemedim. Bahsedilen tüm içerik ve organizasyonları yöneten ya da yönetmesi beklenen tüm kurumsal iletişimciler için, etkinlikçi olan bizler her zaman gereksiz maliyet olarak görülüp gün sonunda biz olmadan tamamlanan bir organizasyon olmadığı gerçeği tüm bu yazdıklarının birer kanıtı değil mi zaten? :) Sevgiler.

    YanıtlaSil