Söyleyeceklerim Var - İçerik Üretmek İsteyenlere - Event4.0 | 4. Nesil Etkinlikler, Trend ve Gelişim Portalım

YENİ ÇIKANLAR

13 Nisan 2021 Salı

Söyleyeceklerim Var - İçerik Üretmek İsteyenlere

Lise, üniversite zamanlarımıza denk gelen, hepimizin her şeyi bildiğini sandığımız, ergenlikten yeni çıktığımız dönemde farklı akımlara kapılabiliyor insan. 

Sebebi değişken olmakla beraber farklı meraklara göre yeni öğrendiğiniz kavramları hayat felsefesi olarak benimseyebiliyoruz. Ya da benimsediğimizi zannedip yıllar sonra aslında yolun çok daha başında olduğumuzu anlıyor ve yola daha da merakla devam ediyoruz. 

80'ler doğumlu biz o zamanki asi gençlerin, bahsettiğim lise, üniversite zamanlarında, Fight Club akımına yakalanmıştım ben de.  O zamanlar ''her şeyi bildiğim'' için Fight Club seyirleri ve sonrası tartışmalar ile tüketim toplumunu kavramıştım. Dedim ya biraz da asilik var tabi, artık tüketim toplumuna destek vermeyen bir birey olarak yaşamıma devam ediyordum.  Ya da devam ettiğimi zannediyordum.



O zamanlar ki masum aklımla tüketim toplumu karşıtlığı, bana  ihtiyacım olmamasına rağmen evime ya da kendime eşya almamayı temsil ediyordu. Gerçi hala sorsanız sözlükteki karşılığını söyleyemem, fakat asıl cevabın bundan çok daha fazlası olduğunu, tükettiğimizin bambaşka şeyler olduğunu yıllar sonra anladım. 


Mesela,

Popüler kültürle, farklı yetenekleri tüketenler varmış. 

Bize öğretilen zikir ile, farklı fikirleri tüketenler varmış.

Bireyselcilik yüzünden, ilişkileri tüketenler varmış.

Daha fazla varlığı olsun diye, başkasının varlıklarını tüketenler varmış.

Boşuna su kullanırken, başka bir hayatı tüketenler varmış.

Sosyal medya olayını abartarak, kendi öz güvenini tüketenler varmış.

Kazanma hırsı ile, insanları tüketenler varmış.

Hepsinden önemlisi tüm bunların, daha yüzlercesinin ve hayatın içindeki her duygunun farkına varmayıp ''Zaman'' ı tüketenler varmış. 

Aslında gerçek tüketim toplumu, bütün bunları düşünmeden, bunları düşünmekten kaçarak, kendi benliğini tüketen bizlermişiz.


Bunun içerik üretimi ile ne alakası var derseniz,

Ülke olarak yeterince dijital içerikler, teknolojik yenilikler, kalıcı dijital değerler üretemediğimizden şikayetçiyizdir ya hani.  Tüketim toplumunun tavana ulaştığı, en başarılı içeriklerin bile 5 dakika sonra unutulduğu günümüz medyasında, Türkiye'nin şu an içinde bulunduğu durumu düşünürsek, 

İçerik üretiminden önce  tüketime biraz es versek, güzel bir başlangıç yapabiliriz.


Gençlik asiliği falan derken  yıllarca olumsuzdum ama, şu günlerde  her şey kötüye giderken bile,

Var işte böyle bir hayalim.

Ve bunu asla tüketmeyeceğim


Bizler, tarihin ortanca çocuklarıyız. bir amacımız ya da yerimiz yok, ne büyük savaşı yaşadık ne de büyük buhranı. Bizim savaşımız ruhani bir savaş, en büyük buhranımız; hayatlarımız.

          Chuck Palahniuk



 

1 yorum:

  1. "Yaşamında direnç gösterdiğin, reddettiğin her şey devam eder, neyi kabul edersen o dönüşür. Dönüşümün yolu kabulden geçer." diyerek alıntı yapmak istedim. Bazen bir şeylerin başlaması için önce tüketmek de gerekir belki? Kim bilir :) sevgiler!

    YanıtlaSil